PANAMA-STAD - De voormalige chef van de Peruaanse veiligheidsdienst Vladimiro Montesinos is gisteren uit Panama naar Ecuador vertrokken. De regering van Panama maakte later bekend dat daardoor Montesinos' verzoek om politiek asiel niet verder meer behandeld zou worden. Vanuit Ecuador zou Montesinons later vandaag doorvliegen naar de Peruaanse hoofdstad Lima.
Het zakenvliegtuig waarin Montesinos zich zou bevinden, landde vanochttend vroeg in Guayaquil in Ecuador. Militairen en functionarissen van de luchthaven gingen aan boord. Journalisten in het luchthavengebouw zagen dat er warme maaltijden werden afgeleverd.

Als chef van de Peruaanse veiligheidsdienst en naaste adviseur van president Alberto Fujimori gold Montesinos als machtigste figuur in Peru. De onthulling van een videoband waarop te zien was hoe hij een parlementslid omkocht, bracht een politieke crisis teweeg waardoor hij op 24 september moest vluchten naar Panama.

De Panamese regering worstelde bijna een maand met zijn verzoek om asiel. Opgelucht stelde de regering dat ,,met zijn vertrek het verzoek om asiel is afgesloten''. Zij voegde er aan toe dat het toeristenvisum waarmee Montesinos het land was binnengekomen, was ingetrokken.