NEW YORK - Republikeinse politici in drie staten die door Al Gore werden gewonnen hebben voorgesteld de kiesmannen voortaan per district te verdelen en niet langer volgens het ,,winner-take-allprincipe'', waarbij de kandidaat met de meeste stemmen alle kiesmannen van de staat krijgt.
In California, Illinois en New Jersey stelden staatspolitici voor de kieswet aan te passen zodat de kiesmannen in volgende presidentsverkiezingen verdeeld worden volgens een systeem dat meer lijkt op evenredige verdeling.

Het is een redelijk voorstel dat gezien de spannende race van dit jaar en vragen over het ,,winner-take-allsysteem'' besproken moet worden, aldus Staatssenator Joseph Kyrillos uit New Jersey.

Het ziet er naar uit dat de Republikein George W. Bush een meerderheid haalt in het Electoral College zonder een meerderheid van de stemmen te op zich te hebben verenigd. Om president te worden moet een kandidaat ten minste 270 kiesmannen zien te winnen.

In het Electoral College krijgt elke staat net zoveel kiesmannen als het afgevaardigden en Senatoren in het federale Congres in Washington heeft. Dat garandeert staten tenminste drie stemmen in het Electoral College -- twee voor de twee Senatoren en een voor de minimale vertegenwoordiging van een afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden. Grote staten hebben vanwege hun grote delegaties naar het huis dus ook meer stemmen in het Electoral College.

Een hervorming van het systeem van het Electoral College vereist een amendement op de grondwet, een langdurige procedure waarvoor een tweederde meerderheid in de Senaat en het huis nodig is en waar ook nog eens drievierde van alle staten mee moet instemmen.

Vanuit de staten kan die procedure worden omgaan door zelf veranderingen aan te brengen in de manier waarop de kiesmannen worden vergeven aan de kandidaten. Nu geven alleen de staten Maine en Nebraska kiesmannen op basis van de kiesdistricten, zodat meer rekening wordt gehouden met het lokale stemgedrag. In beide staten geeft men EEn kiesman aan de winnaar in elk kiesdistrict en twee kiesmannen aan de kandidaat die de meeste stemmen in de staat als geheel heeft.

In Illinois won Gore dankzij een overwicht aan stemmen in de stad Chicago, maar in sommige rurale congresdistricten had Bush duidelijk de overhand, aldus afgevaardigde Bill Mitchell.

,,Deze wet erkent dat er verschillen zijn in de politieke voorkeuren in verschillende delen van de staat'', zei Mitchell. De Californische afgevaardigde Tony Strickland zei dat het verdelen van de kiesmannen over districten ook zal leiden tot een evenwichtiger campagne zodat politici niet alleen de grootste plaatsen aandoen en daarmee denken de hele staat te hebben gehad.