WASHINGTON - CNN heeft een onafhankelijk panel van experten aangeduid dat de falende berichtgeving van de nieuwszender tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht moet evalueren.
CNN ging op 7 november - election day - behoorlijk de mist in: tot twee maal toe moest het beweringen over wie de nieuwe president zou worden intrekken.

Minder dan uur na de sluiting van de kiesbureaus in Florida riepen CNN, ABS, NBC en CBS vice-president Al Gore tot overwinnaar uit. Maar even later trokken ze die verklaring in en klonk het dat gouverneur George W. Bush de nieuwe president zou worden. Twee uur later, toen méér en méér stemresultaten binnenvielen en het verschil tussen de twee presidentskandidaten almaar kleiner werd, liet CNN weten dat de race "too close to call" was. De nieuwszender legde de schuld van de foutieve berichtgeving bij onnauwkeurige exit polls.

De televisiestations waren niet de enige die het niet bij het rechte eind hadden. Grote kranten als de New York Post, Chicago Sun-Times en Miami Herald blokletterden in hun vroege edities dat Bush het Witte Huis had veroverd.

De Amerikanen zijn allerminst tevreden over de coverage van de verkiezingen door de media, zo blijkt uit een peiling bij 1.024 Amerikanen. Zo'n 52 procent van de ondervraagden was enthousiast over de berichtgeving van de grote televisiezenders. Amper 43 procent vond de coverage door de kranten best te pruimen.

Drie wijzen moeten nu de procedures die CNN volgde om de uitslag te voorspellen onder de loep nemen, alsook de Voter News Service, een consortium van de vier grote networks (CNN, ABS, CBS, NBC) en Associated Press. "Het driekoppig panel moet ons helpen bij het bepalen van wat er fout is gegaan en we een herhaling van de feiten kunnen voorkomen", beklemtoont Tom Johnson van CNN.