TALLAHASSEE - De manuele hertellingen in Florida moeten meegeteld worden in de verkiezings- uitslag. Dat heeft het Hooggerechtshof in Florida beslist. De uitslagen van de hertellingen moeten uiterlijk op 27 november binnen zijn.
De uitspraak is een forse opsteker voor de democratische vice-president Al Gore.

Voor het Hof is de wil van de kiezer cruciaal. Het recht van de burger te stemmen en te weten dat er met zijn stem wordt rekening gehouden is de opperste bekommernis, die boven alle andere gaat, aldus de woordvoerder van het Hof.

De resultaten van de handmatige hertellingen die nog in 3 districten aan de gang zijn moeten uiterlijk op 27 november ingeleverd worden. Twee van de drie districten waar nog geteld wordt, verklaarden die deadline te zullen halen.

In een reactie op de uitspraak verklaarde Gore dat de democratie de winnaar is. Volgens Gore maakt de uitspraak een eerlijke en accurate telling mogelijk. "Ik weet niet wie er gaat winnen, Bush of ik. Maar ik weet wel dat de democratie gewonnen heeft".

Het kamp van Bush reageerde geprikkeld. "Het Hooggerechtshof van Florida en de Democraten hebben de spelregels tijdens het spel gewijzigd. En dat is niet eerlijk en onaanvaardbaar. Het Hof deed meer dan de wetgeving interpreteren. Het Hof heeft het verkiezingsreglement van Florida herschreven", aldus een woordvoerder van Bush.

Al Gore heeft nog altijd onvoldoende stemmen om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Volgens niet-officiële resultaten leveren de manuele hertellingen in drie belangrijke districten van Florida Gore een winst op van 270 stemmen, minder dan z'n medestanders hadden verwacht. Hij heeft 931 extra stemmen nodig om in Florida als winnaar uit de bus te komen en dus het Witte Huis te veroveren.