ABIDJAN -- Een Franse radioverslaggever is gisteren doodgeschoten door de politie van Ivoorkust. Dat zeggen Franse diplomaten en journalisten.
Jean Hélène, van Radio France Internationale, kwam op het hoofdbureau van politie in de zakenhoofdstad Abidjan gevangengenomen oppositieleiders interviewen. Op het bureau werd hij door een agent in het hoofd geschoten, volgens een ooggetuige ,,zonder enige aanleiding''. De agent is gearresteerd, zeiden de autoriteiten.

De Franse president Jacques Chirac, die op het punt staat aan een rondreis door West-Afrika te beginnen, eiste volledige helderheid over de toedracht van de schietpartij van de Ivoriaanse overheid.

De oppositieleiders zaten sinds vrijdag vast op verdenking van een complot om de president te vermoorden. Gisteravond werden ze vrijgelaten. Maanden na het einde van negen maanden burgeroorlog is het nog altijd onrustig in Ivoorkust, een voormalige Franse kolonie in West-Afrika. Franse journalisten worden door de overheid met wantrouwen bezien, omdat ze partijdig zouden zijn.