BRUSSEL - België mag dan - op de afgelopen zomer na - traditioneel weinig warme dagen kennen, dat neemt niet weg dat Belgen echte barbecuefanaten zijn. Die reputatie werd dit weekend bevestigd in Jamaica, waar een Belgische delegatie de wereldtitel barbecuen in de wacht sleepte. De Belgen lieten 37 andere delegaties uit dertien verschillende landen achter zich.
De Belgische driekleur werd in Jamaica verdedigd door Peter De Clercq, Timothy Bleeckx, Peter Hiel, Luc Dellaert en Thuis-acteur Peter Van Asbroeck. Voor de technische ondersteuning zorgden Liesbeth Tersago en Pierre Hacha. Het kampioenschap vond vrijdag plaats, maar de resultaten werden pas zondag bekendgemaakt.

De deelnemende landen moesten kip, vis, varkensribbetjes en -gebraad en een dessert op een grill bereiden. Op het Belgische menu stonden onder meer kip met hooi en vis in een bananenblad.

De internationale jury loofde de Belgen om hun totaalaanpak. ,,In de eerste plaats waren de gerechten echt topklasse. Daarnaast was het Belgische team een hechte ploeg en konden de sfeer en teamspirit niet meer stuk met al die swingende muziek'', luidt het oordeel. Aan de prijs zijn een geldbedrag en de titel beste barbecuekok van de wereld verbonden.

De Belgen kregen de overwinning niet in de schoot geworpen. ,,Zo bleken de 200 kilogram in een container verscheepte aardappelen bij aankomst rot te zijn. Het heeft ons ook veel moeite gekost op dit eiland een groothandelaar in varkensvlees te vinden en de nodige verse kruiden bijeen te zoeken'', aldus team manager Timothy Bleeckx.

Het was de vijfde maal dat het WK barbecuen plaatsvond. Vorige edities vonden plaats in Zwitserland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De organisatie is in handen van de World Barbecue Association. Elk jaar dingen zo'n 40 teams mee naar de titel van beste barbecuekok.