MONROVIA -- De Liberiaanse president Charles Taylor dringt aan op de snelle installatie van een vredesmacht in zijn land en een Amerikaanse deelname daaraan. Gisteren kwamen zeker negentig mensen om bij gevechten in en om Monrovia tussen het regeringsleger en rebellen.
,,Het zou wat rust kunnen brengen'', zei Taylor over de aanwezigheid van een vredesmacht. ,,De beste manier om stabiliteit in Liberia te krijgen zou zijn als de Verenigde Staten daaraan deelnemen.'' Bronnen in Washington zeiden dat 4.500 militairen in de omgeving van Liberia paraat staan, maar president George Bush heeft nog steeds geen beslissing genomen over een Amerikaanse deelname aan een vredesmacht.

Bij gevechten gisteren werd mortiergranaten afgevuurd op het terrein van de Amerikaanse ambassade, waar duizenden inwoners van de stad naartoe zijn gevlucht.

Bush wil dat Taylor, een voormalige rebel die de hand zou hebben gehad in verschillende burgeroorlogen in Afrika, zijn ambt neerlegt en Liberia verlaat. Taylor zegt daartoe bereid te zijn, maar alleen als de Amerikanen deel uitmaken van een vredesmacht.