PARIJS/BERN -- Zwitserland voert een schijnoorlog tegen witwaspraktijken in de internationale financiële wereld. Het is geen criminele staat, maar wel een land waar criminelen uit de hele wereld elkaar weten te vinden om hun illegaal verkregen vermogens wit te wassen. Dat is de conclusie van een commissie uit het Franse parlement.

De commissie maakte gisteren in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat de uitvoering van een Zwitserse federale wet tegen witwasserij uit 1998 in de praktijk zwaar te wensen overlaat. ,,Tussen de wet en de uitvoering daarvan gaapt een grote kloof, veroorzaakt door politieke onwil.''

Het Zwitserse ministerie van Financiën kwam bijna onmiddellijk met een ontkenning. Van laksheid zou geen sprake zijn. ,,De conclusies van de Franse parlementariërs zijn in tegenspraak met de conclusies van internationale organisaties''.

Volgens de Fransen moeten de verschillende financiële diensten in Zwitserland beter samenwerken en zou het bankgeheim verder beperkt moeten worden. Ook zouden de Zwitsers sneller aan de bel moeten trekken bij een vermoeden van illegale financiële transacties.