WASHINGTON -- Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken om snel speciale verkiezingen te houden, als een groot deel van de Amerikaanse parlementariërs is omgekomen, bijvoorbeeld bij een terreuraanslag.
De wet zou alleen van kracht moeten worden als meer dan honderd van de 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden permanent onbezet zijn. De partijen in het Huis moeten dan binnen tien dagen nieuwe kandidaten kiezen en er moeten binnen 45 dagen nieuwe verkiezingen gehouden worden.

Het Amerikaanse Congres onderzoekt al sinds de aanslagen van 11 september 2001 hoe het zou moeten reageren op een aanslag of ramp die het leven kost aan een groot aantal van zijn leden. Voor de Senaat is dat niet zo ingewikkeld als voor het Huis van Afgevaardigden, omdat een vervanger van een senator kan worden aangewezen door de gouverneur van de staat waar de senator vandaan komt. Leden van het Huis worden echter altijd in directe verkiezingen gekozen.