LONDEN - De ministers van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië en Frankrijk hebben een principeakkoord bereikt over het omstreden Franse asielzoekerscentrum Sangatte. Het opvangcentrum blijft op de korte termijn geopend. Dat meldt de Franse ambassade in Londen.
,,Hoewel wij kunnen indenken dat het Sangatte-centrum op een dag gesloten zal worden, is dat moment nog niet gekomen'', zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Elisabeth Guigou na overleg met haar Britse ambtgenoot David Blunkett, aldus een woordvoerder van de Franse ambassade.

Minister Blunkett had Parijs eerder gevraagd het opvangcentrum te sluiten. Volgens Guigou zijn er echter nog teveel mensen in Sangatte en zouden zij na sluiting in de straten van het nabijgelegen Calais eindigen. Dit is onacceptabel voor de Franse minister.

Het asielzoekerscentrum werd in 1999 als tijdelijk opvangkamp door het Rode Kruis geopend. Het ligt op slechts enkele kilometers van de ingang van de Kanaaltunnel. Duizenden asielzoekers pogen elke maand naar Groot-Brittannië te komen via de Kanaaltunnel. Een groot aantal van hen is afkomstig uit Sangatte, waar meer dan 1400 vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afghanistan verblijven.