WENEN - De extreem-rechtse politicus Jörg Haider heeft zich uitgesproken tegen het akkoord dat de Oostenrijkse regering vorige week met de Verenigde Staten heeft gesloten voor de vergoeding van schade die joden hebben geleden toen de nazi's in Oostenrijk aan de macht kwamen.
Door het akkoord koopt Oostenrijk met 500 miljoen dollar de vorderingen van overlevenden en nabestaanden voor inbeslaggenomen bezittingen van joden af. Daardoor is de totale compensatie die Oostenrijk aan de joden heeft toegezegd, opgelopen tot bijna 1 miljard dollar.

,,Er moet eens een eind aan komen'', zei Haider op een bijeenkomst van zijn partij FPÖ. Hij zei dat bondskanselier Wolfgang Schüssel geen ,,valse hoop'' moet koesteren dat hij met het akkoord ,,overweldigend applaus van de oostkust'' zal verdienen -- een verwijzing naar de joden in het oosten van de Verenigde Staten.

Haider zei ook, dat Oostenrijk dubbele verplichtingen is aangegaan omdat het land al duizenden uit Tsjechoslowakije en Polen gevluchte Duitsers heeft opgenomen, die net als de slachtoffers van de jodenvervolging geleden hebben.

Buiten de vergaderzaal in een voorstad van Wenen was de oproerpolitie met meer dan duizend man op de been om 700 linkse betogers op afstand te houden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig