NEW YORK - De Verenigde Naties hebben een nieuw beleid aangekondigd om te voorkomen dat olie door Irak wordt weggesluisd naar andere dan de toegestane bestemmingen.

Met de nieuwe regels worden kapiteins van schepen die olie in Irak laden verplicht een document te tekenen waarin de bestemming van de olie wordt vermeld. Als de olie later ergens anders opduikt, moet de rederij voor de schade opdraaien en boetes betalen, zo meldde het VN-kantoor belast met de organisatie van het olie-voor-voedselprogramma.

Irak, dat na de invasie van Koeweit in 1991 werd getroffen door een economische boycot, heeft van de VN toestemming gekregen olie te verkopen om medicijnen en voedsel te kunnen kopen. Met de opbrengsten worden ook herstelbetalingen aan Koeweit bekostigd.

Het nieuwe beleid is ingesteld nadat een tanker met Iraakse olie de lading in februari niet in de VS loste, maar in Singapore, waar de prijs soms wel twee tot drie dollar per vat hoger ligt. Irak verdiende door de transactie in Singapore 7,7 miljoen dollar extra. De VN is bezig het geld terug te vorderen van de oliekoper.