JERUZALEM - Een commissie van de gemeente Jeruzalem heeft toestemming gegeven voor de bouw van nog eens 2832 woningen voor joodse kolonisten. De huizen komen op Har Homa, een heuvel aan de rand van Oost-Jeruzalem.
De Palestijnse Autoriteit veroordeelde het besluit. De minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, waarschuwde dat de bouw alleen maar kan leiden tot voortdurende confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente kan het overigens nog maanden duren voor de bouw van de huizen begint, omdat ook een commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het gemeentebestuur ermee moeten instemmen. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Premier Benjamin Netanyahu gaf in maart 1997 toestemming voor de bouw van woningen in Har Homa. Dat leidde tot felle demonstraties en veroorzaakte een impasse in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Netanyahu's opvolger, Ehud Barak, ging in alle rust door met de plannen voor de bouw van 6.400 huizen in de wijk, die niet ver van de door Palestijnen bestuurde stad Bethlehem ligt.

De Verenigde Staten bekritiseren de plannen om nieuwe huizen te bouwen. Maar een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington wilde niet zeggen of de VS de bouw als een schending van internationale rechtsregels beschouwen.

Volgens de zegsman ,,draagt het in ieder geval niet bij aan de vrede en stabiliteit''