CAPE CANAVERAL - Na een bewogen ruimtereis is het ruimteveer Discovery vanmorgen op Cape Canaveral geland. De wielen hielden stil omstreeks 08.32 uur Belgische tijd, toen het in Florida nog volop nacht was.
Aan boord bevonden zich de eerste drie bezoekers van het Internationale Ruimtestation (ISS). De Russen Joeri Gidzenko en Sergej Krikalev en de Amerikaanse gezagvoerder Bill Shepherd hadden er 141 dagen, zo'n 4,5 maand, in het nieuwe, permanente ruimteverblijf op zitten.

In die tijd maakten ze 2.200 rondjes om de aarde en legden ze in totaal bijna 95 miljoen kilometer af. Afgelopen zondag droegen de drie het commando over het ISS over aan drie verse bemanningsleden, die onder leiding van de Russische kosmonaut Joeri Oesatsjev het werk aan het ISS zullen voortzetten.

Het betrof de 54ste landing van een shuttle op Cape Canaveral, de twaalfde daar bij nacht en de zeventiende bij nacht uit de hele shuttlegeschiedenis.

De volgende missie van een shuttle is voor 19 april gepland. Om 21.12 uur Belgische tijd vertrekt dan Endeavour naar het internationaal ruimtestation ISS, met onder meer de verhuismodule Raffaello (broertje van Leonardo) en de Canadese robotarm voor het complex. Die zal een cruciale rol spelen in de assemblage van het internationale ruimtestation, waaraan een prijskaartje van honderd miljard dreigt te gaan hangen.