LOS ANGELES - Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft het stroomnetwerk van de westelijke Amerikaanse staat Californië de elektriciteit gedurende enige tijd uitgeschakeld waardoor meer dan een half miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom zaten.

Het onafhankelijke Californische netwerk (ISO) zei dat de stroomonderbreking om dezelfde reden als maandag was doorgevoerd: een hogere vraag naar stroom en een daling met 800 megawatt van elektriciteitsleveranties uit het noordwesten.

Maandag werd in het noorden en zuiden van de staat gedurende een uur de stroom uitgeschakeld omdat het netwerk de vraag niet aankon. Daardoor zaten 1,2 miljoen mensen ineens zonder stroom. In januari werd de stroom ook tijdelijk uitgezet om het overbelaste netwerk te ontzien.

Het netwerk is overbelast vanwege de chaotische situatie die is ontstaan na de privatisering van 1996, reparaties aan centrales en de onverwacht hoge temperatuur waardoor meer mensen hun airconditioning aanzetten.

Energiebedrijven mochten na de privatisering geen prijsverhogingen aan de klanten doorberekenen, zitten daarom nu in de rode cijfers en hebben moeite genoeg stroom in te kopen.

Vanwege hun zwakke financiële positie worden de Californische stroombedrijven zoals Pacific Gas & Electric Co. en Southern California Edison door groothandelaars maar mondjesmaat bevoorraad. Voor mei tot september wordt daarom gerekend op nog meer stroomtekorten.

ISO had gehoopt dat de vraag zou afnemen en dat mensen stroom zouden besparen, maar dat gebeurde niet. ,,Wij roepen al sinds mei vorig jaar dat mensen moeten besparen en ik begrijp niet waarom mensen het niet uitvoeren'', zei woordvoerder Patrick Dorinson.

Naar verwachting zullen de problemen alleen maar groter worden. De temperaturen zullen verder stijgen, er is een watertekort en de voorraden gas zijn ook lager dan normaal. Voorts is er een tekort van 3.100 megawatt stroom omdat centrales van SCE en PGE nog een miljard dollar tegoed hebben en daarom geen gas voor stroomopwekking kunnen kopen. Duizend megawatt is voldoende stroom voor een miljoen huishoudens.