BERLIJN - De Duitse kanselier Gerhard Schröder heeft op een besloten bijeenkomst van het SPD-bestuur duidelijk afstand genomen van de Groene minister van Milieu, Jürgen Trittin.
Schröder, die Trittin ,,een risico'' noemde, bekritiseerde de bewindsman omdat die meermaals uitlatingen deed die in strijd waren met afspraken gemaakt binnen de rood-groene coalitie, zo meldde het boulevardblad Bild, dat zich beriep op hoge sociaal-democraten die het overleg bijwoonden.

Trittin kreeg vorige week bijna de hele politieke wereld over zich heen nadat hij de secretaris-generaal van de CDU, Laurenz Meyer, voor skinhead uitmaakte. De minister poogde stemming tegen Meyer te maken nadat die gezegd trots te zijn als Duitser.

Kanselier Schröder maakte maandag al duidelijk niet veel op te hebben met de woorden van Trittin want hij omschreef zichzelf als Duitse patriot en zei trots te zijn op de prestaties van zijn land en zijn volk.

De oppositie bleef ook gisteren hameren op het ontslag van Trittin. Volgens CSU-leider Edmund Stoiber heeft Schröder na zijn duidelijke stellingname van maandag geen andere keus dan zijn minister van Milieu weg te sturen.