HERXHEIM-HAYNA - Tijdens een informele top hebben de Duitse en Franse leiders hun steun betuigd aan Macedonië en de Albanese opstandelingen ,,terroristen'' genoemd.
Na een gesprek met de Franse president Jacques Chirac en diens premier Lionel Jospin in het plaatsje Herxheim-Hayna in Rijnland-Paltz, zei kanselier Gerhard Schröder dat de territoriale integriteit van Macedonië ,,ook niet door Albanese terreurgroepen in twijfel getrokken kan worden''.

Parijs en Berlijn riepen de strijdende partijen op de strijd te staken. ,,Wij begroeten de pogingen van de Macedonische regering om tot een politieke oplossing te komen'', zei Schröder. Macedonië staat open ten opzichte van de etnisch-Albanese minderheid, aldus de kanselier. President Boris Trajkovski zal de plannen van zijn regering vrijdag presenteren op de EU-top in Stockholm als de Zweedse regering daarmee instemt.

Tijdens de top spraken de leiders ook over de oostelijke uitbreiding van de Europese Unie. De kanselier zei dat Duitsland en Frankrijk de uitbreiding wensen, en dat die snel uitgevoerd moet worden. Er zijn weliswaar nog vragen over het landbouwbeleid en de vrijheid van beweging voor werknemers, maar daarvoor kunnen oplossingen gevonden worden, aldus Schröder.

Schröder sprak zich uit voor een verdere liberalisering van de markten, maar Parijs en Berlijn hebben geen concreet tijdspad afgesproken. Chirac en Jospin benadrukten dat de twee landen als één moeten optreden. ,,Als wij gezamenlijk optreden, zullen wij grote dingen bereiken'', zei Chirac. ,,Als wij verschillende paden opgaan, zijn wij gedoemd tot middelmatigheid.''