TETOVO - De regering van Macedonië heeft de etnisch-Albanese rebellen tot vanavond middernacht de tijd gegeven om hun gewapende opstand te beëindigen. Als de rebellen blijven doorvechten, zal het leger een grote aanval inzetten.
Gisteren bestookten het leger en speciale politietroepen de heuvels buiten Tetovo, waar de rebellen zich hebben verschanst. Enkele uren voor middernacht werden de aanvallen echter gestaakt, om de rebellen de gelegenheid te geven zich over te geven of Macedonië te verlaten.

Eerder hadden de rebellen onderhandelingen geëist over meer rechten voor de etnische Albanezen in Macedonië. Ze dreigden niet voor de gevolgen in te staan als de regering besprekingen afwijst. President Boris Trajkovski sloot onderhandelingen echter uit en kreeg daarbij de steun van Javier Solana, de veiligheidscoördinator van de Europese Unie.

Twee etnisch-Albanese politieke partijen, de Democratische Albanese Partij en de Democratische Welvaartspartij, verklaarden dat ze voor een vreedzame oplossing van het conflict zijn. De leider van de Democratische Albanese Partij, Arben Xhafari, ontkende geruchten dat zijn partij de regering wilde verlaten, maar waarschuwde dat de partij daar wel toe overgaat als het geweld escaleert.

VN-resolutie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties debatteerde vannacht over een resolutie waarin het geweld in Macedonië en Zuid-Servië wordt veroordeeld. Frankrijk stelde voor om de rebellen op te roepen hun wapens neer te leggen en te onderhandelen. Politieke leiders van de etnische Albanezen zouden het geweld openlijk moeten veroordelen. Maar de Russische VN-ambassadeur Sergej Lavrov vond dat de Veiligheidsraad duidelijk stelling moest nemen in het conflict en de verantwoordelijken aanwijzen. De Veiligheidsraad nam nog geen besluit over de resolutie.

De Amerikaanse regering verklaarde dat de Verenigde Staten geen extra troepen naar de Balkan zullen sturen. De VS sluiten wel niet uit dat er materiële militaire hulp naar Macedonië wordt gestuurd. NAVO-secretaris-generaal George Robertson had een dag eerder gezegd dat de vredesmacht KFOR in Kosovo versterkt moest worden om de grens met Macedonië beter te beschermen. Het grensgebied staat onder toezicht van Amerikaanse en Duitse KFOR-troepen.