PEARL HARBOR - De commandant van de Amerikaanse duikboot die vorige maand een Japans visserschip ramde heeft bekend fouten te hebben gemaakt. De bekentenis kwam op de dag dat de Japanse premier Yoshiro Mori naar de plaats van het ongeluk vloog voor een herdenking.
Commandant Scott Waddle vertelde de onderzoekscommissie de volledige verantwoordelijkheid te aanvaarden voor het ongeluk. ,,Ik zal de rest van mijn leven herinnerd worden aan de vreselijke gevolgen van mijn beslissingen en daden'', verklaarde hij.

Hij gaf expliciet toe dat hij de omgeving van het schip niet goed in de gaten liet houden toen hij een plotselinge manoeuvre maakte waarbij hij de vissersboot Ehime Maru ramde. De botsing kostte negen Japanners het leven.

Vrijwel tegelijkertijd met Waddles bekentenis voor het tribunaal in de haven Pearl Harbor op Hawaiï reisde de Japanse premier Mori af naar de plaats van het ongeval voor een herdenkingsceremonie.

Mori is in eigen land heftig onder vuur komen te liggen na de botsing, omdat hij weigerde een partij golf af te breken toen hij het nieuws hoorde. De toch al impopulaire premier werd door het incident bijna tot aftreden gedwongen.