BRUSSEL -- De Democratische Republiek Congo heeft Rwanda en Uganda uitgenodigd voor de begrafenis van president Laurent-Désiré Kabila. Beide landen hebben troepen op Congolees grondgebied. Dat heeft de Congolese ambassadeur in België vandaag gezegd in het RTBF-programma ,,Mise au Point''.

,,Ik heb deze ochtend de instructie gekregen van mijn regering Rwanda, Uganda en Burundi te vragen afgevaardigden te sturen naar de begrafenis van Laurent-Désiré Kabila'', aldus Albert Kisongo. ,,Het is een teken van openheid van de kant van de nieuwe machthebber Joseph Kabila''.

Rwanda, Uganda en in mindere mate Burundi leven sinds 1998 op voet van oorlog met Congo. De drie landen steunen verschillende rebellengroeperingen die tegen de regering in Kinshasa strijden.

Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel gaf tijdens het debat te kennen dat hij bereid is met Joseph Kabila te praten, aangezien hij een gesprekspartner nodig heeft. ,,De voornaamste zorg van België is de bevolking van Congo en we moeten nagaan hoe we ze kunnen helpen.''

Volgens Michel bestaat er nu wel een mogelijkheid voor verzoening en heropbouw van het land. De minister hoopt dat alle belangrijke partijen nu rond de tafel komen voor onderhandelingen. Michel wou ook dat de huidige machthebbers in Kinshasa de akkoorden van Lusaka snel zouden erkennen.