WELLINGTON -- Het parlement in Nieuw-Zeeland heeft vandaag een goedbedoelde wet goedgekeurd die door het verkeerde gebruik van een voegwoord evenwel een geheel andere inhoud kreeg: in het land Down Under is nu de prohibition (drooglegging) gedecreteerd.

Volgens de nieuwe wet kan ,,eenieder die alcohol drinkt of in het openbaar wordt betrapt op het vervoeren van alcohol beboet worden met 500 Nieuw-Zeelandse dollars (9.450 frank) én confiscatie van de drank''. De wetgevers schreven ,,of'', terwijl ,,en'' wordt bedoeld.

Hoewel de grammaticale fout nog ter elfder ure werd ontdekt, maar om als heuse oppositie nog eens lekker dwars te kunnen liggen, weigerden de oppositieleden een aanpassing van de tekst.

Bedoeling van de nieuwe wet is de plaatselijke overheden de macht te geven, bepaalde openbare ruimtes alcoholvrij te verklaren. In het verleden bleken parken en stranden tijdens de kerst en de jaarwisseling vaak oorden van massale dronkenschap.

,,Een alcoholverbod dat bestemd was voor een selectief aantal plaatsen bestrijkt nu plotseling elk park, elk strand, elke straat en elke stoep'', zo reageerde parlementslid Nick Smith van de oppositiepartij National Party. ,,Het wordt nu nagenoeg onmogelijk, alcohol te kopen zonder de nieuwe wet te overtreden''. In principe kan niemand die op straat rondloopt met een sixpack, opgepakt worden.

De regering haastte zich de bevolking ervan kond te doen, dat de politie de bevoegdheden die de nieuwe wet hen geeft helemaal niet zal gebruiken. zoniet, vermoeden analisten, wacht de regeringscoalitie bij de volgende verkiezingen vermoedelijk een striemende nederlaag.