BRUSSEL - De voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi reageert verheugd op de voorlopige uitslag van het Iers referendum. De uitbreiding van de EU is een belangrijke stap dichterbij en hiermee wordt een ,,tragische eeuw'' afgesloten.

Ook in de kandidaat-lidstaten is men blij. Al stelt de Letse premier Berzins dat het Ierse resultaat ,,goed maar niet verrassend goed'' is.

Voor de Poolse president Aleksander Kwasniewski is nu een belangrijke hinderpaal voor de uitbreiding opgeruimd. Dat Ierland een dusdanig belangrijke positie kon innemen, bewijst volgens de Poolse president het ,,democratisch karakter'' van de Unie.

De uitslag in Ierland is het begin van een belangrijke week voor de uitbreiding van Europa. Woensdag debatteert het Nederlands parlement over de vraag of alle tien de kandidaten uit de eerste golf toegelaten mogen worden. Enkele Nederlandse politici willen landen als Polen die nog niet ver genoeg gevorderd zijn, nog op de wachtbanken laten.

Donderdag begint in Brussel de Europese Top waar de EU-lidstaten onderling moeten bepalen hoeveel geld ze veil hebben voor de kandidaat-lidstaten en de boeren aldaar. Of er tegen vrijdag een akkoord zal zijn, is twijfelachtig.

De kandidaat-lidstaten die de maandag nadien in Kopenhagen bijeenkomen, zullen daar van de Deense premier Rasmussen, momenteel EU-voorzitter, de conclusies van de Brusselse Top te horen krijgen.