GENT - FN-Herstal heeft begin september een contract getekend voor de levering van Minimi-machinegeweren aan de Filippijnen. Dat maakte voorzitter Geert Bourgeois van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) zondag bekend tijdens zijn slottoespraak op een nationale N-VA-meeting in Gent.

Bourgeois wees erop dat er op de Filippijnen drie bloedige interne conflicten woeden en dat de mensenrechten er met de voeten worden getreden. Hij vroeg zich af of Agalev en de SP.A opnieuw gaan plooien voor de Waalse belangen ,,Hou voor één keer het been stijf. Geen wapens voor burgeroorlogen!'', aldus Bourgeois.

De enige reden dat de wapenlevering aan Nepal zal doorgaan, is volgens Bourgeois dat de paars-groene regering de Waalse economische belangen zwaarder laat wegen dan democratie en mensenrechten. ,,SP.A en Agalev gooien hun principes te grabbel in ruil voor ministerposten. Welke zin heeft het de wapenwet te verstrengen als ze toch wordt overtreden?'', zo vroeg Bourgeois zich af.

In het Nepal-dossier haalde hij zwaar uit naar de houding van Agalev, dat zich tegen de levering van machinegeweren aan het land blijft verzetten, maar in de regering blijft. ,,Agalev gaat een rondje Michelleke pesten'', zo hekelde Bourgeois de aankondiging van Vlaams Agalev-minister Mieke Vogels dat haar partij minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel met het Nepal-dossier zal blijven achtervolgen met documenten van Amnesty International, allerhande commissies, enz...

,,Pesten is strafbaar en onvolwassen gedrag'', aldus Bourgeois. Hij hekelde dat Agalev geen principiële houding aanneemt door staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans een veto te laten uitspreken tegen de beslissing van de Delcredere-dienst om de wapens voor Nepal te verzekeren of door uit de regering te stappen.

Volgens het gezaghebbende Britse defensietijdschrift Jane's Defence Weekly heeft het Filippijnse contract van FN Herstal een waarde van 2,35 miljoen dollar en betreft het de levering van lichte Minimi-machinegeweren.

Het grootste deel van de wapens is bestemd voor het Filippijnse leger, hoewel ook een deel naar de marine gaat. De aankoop werd volgens Jane's begin september door "defence secretary" Angelo Reyes (generaal en stafchef van het Filippijnse leger nvdr) goedgekeurd en kadert in de strijd tegen bewegingen die een bedreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid: het communistische New People's Army, de moslim-afscheidingsbeweging Moro Islamic Liberation Front en een plaatselijke rebellengroepering als Abu Sayaf.