BRUSSEL - Voor VLD-voorzitter Karel De Gucht kunnen de wapenleveringen aan Nepal in de huidige omstandigheden doorgaan. Hij zegt duidelijk dat Nepal géén democratie is, maar dat is voor hem geen criterium om de wapenleveringen op af te wegen. Het is overigens ook geen criterium in de wapenwet, merkt hij op.

,,Wij leveren ook wapens aan Egypte, wat ook geen democratie is. Maar het Egyptisch regime mag zich verdedigen tegen het moslimfundamentalisme'', zei de partijvoorzitter zondag in het VRT-programma De Zevende Dag.

Vlaams Agalev-minister Mieke Vogels zei zaterdagavond in het programma Terzake dat haar partij minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) zal blijven confronteren met rapporten over de belabberde situatie van de democratie in Nepal. Agalev blijft in de regering en Michel zal de Vlaamse groenen daar niet uitpesten, maar Agalev zal Michel blijven pesten.

Volgens De Gucht, zondag in De Zevende Dag, zal dat laatste niet lukken. ,,Deze regering is er om te regeren, niet om zich bezig te houden met de pestneigingen van Agalev'', zei hij en verwees nog naar de programmawet en het homohuwelijk dat Agalev ook wil goedgekeurd zien. ,,Agalev draait de zaak om, want zij heeft mee beslist om te leveren. (...) Nepal was ook geen democratie toen de regering beslist heeft om te leveren'', zei hij.

De partijvoorzitter verwees ook naar een VRT-reportage waaruit bleek dat maoïstische guerilla probeerde te beletten dat scholen op het platteland zouden openblijven. Voor De Gucht moeten diegenen gesteund worden die meer in een democratische richting trachten te werken. Mensenrechten blijven voor De Gucht daarbij evenwel zeer belangrijk.