BERLIJN - De Oostenrijkse kunstenaar Wolfgang Flatz heeft gisterenavond boven de Duitse hoofdstad Berlijn een met vuurwerk volgestopte dode koe uit een helikopter gegooid. Het omstreden spektakel werd gevolgd door ongeveer 3.000 toeschouwers en een klein aantal demonstranten.
Flatz verdedigde zijn 'performance' na afloop. ,,Het beest was sowieso gedood en is door deze actie nog tot eer en aanzien gekomen'', aldus de kunstenaar. En het zou volgens hem beter zijn te denken aan de honderduizenden runderen die werden gedood als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis.

De koe die speciaal voor het optreden moest worden gedood, werd vanaf een hoogte van circa veertig meter gegooid. Op hetzelfde moment daalde Flatz naakt en bloedend van een kraan naar beneden. Toen het dier op de aarde neerkwam ontplofte het vuurwerk. Het optreden werd door onder meer een sigarettenfabrikant en een bierbrouwer gesponsord.

Pogingen om het project via juridische weg te stoppen, mislukten tot twee keer toe. Een dertienjarig meisje was naar de rechter gestapt. Maar de magistraat oordeelde dat het meisje niet gedwongen was om het spektakel te aanschouwen.

Controversiële kunstenaar

De 48-jarige Flatz, bekend om zijn controversiële performances, wees kritiek op de voorstelling van de hand, door te zeggen dat «het belachelijk is om verdrietig te zijn over een dood dier dat toch al geslacht zou worden». De performance moest volgens hem mensen aan het denken zetten over hun omgang met de natuur. Het publiek leek hem gelijk te geven. «Het roept vragen op over de grenzen van ethiek en de grenzen van kunst. Dat is precies wat kunst zou moeten doen», zei een Amerikaanse student.

Flatz's meest extreme performance tot nu toe was in de Georgische hoofdstad Tblisi op oudejaarsavond toen hij zwaar gewond raakte tijdens een optreden als menselijke klepel tussen twee stalen platen.