CHAMPAGNE-MOUTON - Frankrijk heeft de Amerikaan Ira Einhorn uitgeleverd aan de VS, nadat het Europese Hof voor de Mensenrechten hiervoor de weg had vrijgemaakt. Frankrijk besliste begin juli al om Einhorn uit te leveren, waarop de ex-goeroe probeerde zelfmoord te plegen. Het Europese hof voor de Mensenrechten stemde gisteren in met de uitlevering, op voorwaarde dat Einhorn een nieuw proces krijgt indien hij dat wenst.
Het hof oordeelde dat de 60-jarige Einhorn fysiek in staat is om te reizen en dat de Amerikaanse autoriteiten voldoende hebben gegarandeerd dat hij niet de doodstraf krijgt. Frankrijk weigert net als de meeste andere landen van de Europese Unie verdachten uit te leveren die de doodstraf boven het hoofd hangt.

Niet lang nadat het hof zijn uitspraak had gedaan werd Einhorn door de politie weggevoerd uit zijn huis in Champagne-Mouton in het zuidwesten van Frankrijk, om op het vliegveld van Charles de Gaulle te worden overgedragen aan de Amerikaanse politie.

Enkele uren later kwam de 61-jarige Einhorn aan in Philadelphia, waar hij naar de gevangenis werd overgebracht.

De voormalige vredesactivist werd in 1981 bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens de in 1977 gepleegde moord op zijn toenmalige vriendin. Einhorn heeft altijd ontkend en zegt dat de CIA een val voor hem heeft opgezet. De afgelopen vier jaar heeft Einhorn zijn uitlevering vergeefs aangevochten bij Franse en Europese rechters. In Pennsylvania staat hem een nieuw proces te wachten.