JERUZALEM - Israëlische kolonisten hebben gisterenavond in de buurt van Hebron op de Westelijke Jordaanoever drie Palestijnen doodgeschoten. Het gaat om twee mannen en een kind. Vier andere Palestijnen raakten gewond.
De aanslag had plaats ongeveer 10 kilometer ten westen van Hebron. Na de schietpartij braken in Hebron ongeregeldheden uit. Tien Palestijnen werden door kogels van Israëlische militairen geraakt. Een van hen, een oudere man, werd ernstig gewond aan zijn buik.

Veroordeling

De Israëlische premier Ariel Sharon veroordeelt de aanslag. Hij laat weten dat de regering elke vorm van geweld en terrorisme afwijst. ,,Wij betreuren het feit dat onschuldige mensen hun leven hebben verloren'', meldt de premier in een communiqué.

De omstandigheden waaronder de schietpartij zich afspeelde, zijn nog niet duidelijk. Volgens Palestijnse getuigen hadden de Israëliërs op een weg ten zuidoosten van Hebron het vuur op een Palestijns taxibusje geopend.

De aanslag is inmiddels opgeëist door de onbekende groepering 'Comité voor veiligheid op de weg'. Het is voor het eerst dat een joodse groepering zich openlijk verantwoordelijk verklaart voor een aanslag op Palestijnen.

Soortgelijke aanslag

Een aantal weken geleden kwam een Palestijn om het leven bij een soortgelijke aanslag in de omgeving van Jeruzalem. Die aanslag is niet opgeëist. Kort daarop raakte een Palestijn gewond bij een aanslag van hetzelfde type. Dat gebeurde in een gebied waar geen joodse nederzettingen zijn.

Twee dagen geleden zei het hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, Avid Dichter, dat er op de Westelijke Jordaanoever een 'joodse terreurgroepering' actief was die jacht op Palestijnen maakte.