BRUSSEL - Vlaams minister Bert Anciaux staat volledig achter het vernieuwd project waartoe de VU zaterdag heeft besloten, ook al moet hij zelf ook water bij de wijn doen. Dat heeft hij zondag gezegd tijdens het VTM-middagnieuws.

De partij heeft keuzes gemaakt, ook op maatschappelijk vlak, tegen een retro-flamigantisme, aldus de cultuurminister. Hij hoopt dat de VU zich nu kan verenigen rond Fons Borginon en alvast een stuk verloren geloofwaardigheid opnieuw kan opbouwen.

Het ,,totaalpakket'' van zaterdag voorziet het einde van de alliantie met ID21, het geesteskind van Anciaux. Op die manier kan ID ook niet meer als zondebok worden gebruikt, repliceerde hij. VU en ID21 gaan elk hun eigen weg, maar Anciaux blijft wel minister van beide strekkingen. Hij is verkozen op een lijst van VU-ID en wil ID niet zomaar in de steek laten. Hij is er trouwens van overtuigd dat, als het vernieuwend VU-project wordt uitgevoerd, mensen uit VU en ID elkaar nog gaan terugvinden.

Het besluit van de partijraad voorziet ook dat de VU zelfstandig naar de verkiezingen gaat. Er wordt niet meer naar samenwerkingsvormen gezocht, maar ook daar staat Anciaux achter.

Als Geert Bourgeois echt met de VU verder wil, zal ook hij water in de wijn moeten doen, zei Anciaux nog. Hij verontschuldigde zich trouwens indien sommige van zijn uitspraken de indruk konden gewekt hebben dat hij Bourgeois in het extreem-rechtse kamp situeerde. ,,Geert Bourgeois is geen figuur van extreem-rechts''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in