JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft de afgelopen nacht op de Westelijke Jordaanoever 21 familieleden van daders van aanslagen in Israël opgepakt. De opgepakte Palestijnen zullen worden uitgewezen naar de Gazastrook.
Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de intifada in september 2000 dat Israël dergelijke collectieve maatregelen treft.

De arrestaties vonden plaats in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De arrestanten zijn mannelijke familieleden van de twee daders die een woensdag een dubbele zelfmoordaanslag pleegden in Tel Aviv. Ook verwanten van de aanslag in de buurt van de kolonie Emmanuel werden opgepakt.

Verbanning

Israël zou van plan zijn de opgepakte personen te verbannen naar de Gazastrook. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres via de openbare radio bevestigd. ,,Voor de verbanning is nog het groene licht nodig van de procureur-generaal, maar we hebben geen keuze. Het terrorisme brengt ons ertoe maatregelen te nemen die we liever hadden vermeden'', aldus Peres.

Binnen de Israëlische regering is vorige maand voor het eerst over verbanning overlegd. Israël ziet daarin een afschrikwekkende maatregel waarmee nieuwe zelfmoordaanslagen kunnen worden voorkomen. Procureur-generaal Rubinstein wees een verbanning naar het buitenland af, omdat dat in strijd is met het internationaal recht. Een verbanning van de familie van daders uit de Westelijke Jordaanoever naar de Gazastrook zou volgens hem wel mogelijk zijn.

,,Oorlogsmisdaad''

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemt zowel de arrestatie van de nabestaanden als hun voorgenomen verbanning oorlogsmisdaden. ,,Die gevaarlijke maatregel is in strijd met de Geneefse Conventie'', voegde hij daar aan toe. Volgens Nabil Abu Roudeina, de adviseur van de Palestijnse leider Yasser Arafat, zal het beleid van verplaatsing van Palestijnen de internationale inspanningen voor het vredesproces niet bevorderen en juist leiden tot meer geweld.