BELGRADO -- In de Servische hoofdstad Belgrado zijn vandaag posters opgedoken met steunbetuigingen voor de voortvluchtige Bosnisch-Servische oorlogsmisdadigers Radovan Karadzic en Ratko Mladic. Op tientallen zwart-wit affiches die in het centrum van de stad waren opgehangen werden legerleider Mladic en politiek voorman Karadzic uitgeroepen tot ,,Servische helden''.
De hoofdaanklaagster van het Joegoslaviëtribunaal, Carla del Ponte, zei vorige week betrouwbare informatie te hebben dat Karadzic en Mladic zich in Belgrado bevinden. Ze riep de Servische regering op mee te werken aan de opsporing en uitlevering van de twee meest prominente voortvluchtige verdachten van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

De Servische premier Zoran Zivkovic verwierp de beschuldiging van Del Ponte en zei dat ze al drie jaar roept dat de verblijfplaatsen van Karadzic en Mladic bekend zijn bij de autoriteiten, maar dat ze daar nooit bewijs voor heeft geleverd. Zivkovic zegt dat de twee zullen worden opgepakt zodra ze zich aan de autoriteiten vertonen. De afgelopen maanden hebben SFOR-troepen verscheidene mislukte pogingen gedaan om Karadzic aan te houden in Bosnië.