WINDSOR, North Carolina -- In de Verenigde Staten is een terdoodveroordeelde man gisteren na een nieuw proces onschuldig bevonden. De zaak van 28-jarige Alan Gell werd na bijna tien jaar 'death row' opnieuw behandeld nadat een rechter had bepaald dat de aanklagers belangrijk bewijsmateriaal hadden achtergehouden.
Gell werd veroordeeld voor de moord op een gepensioneerde vrachtwagenchauffeur in 1995. De aanklagers baseerden hun zaak op getuigenissen van de twee echte daders, twee tienermeisjes onder wie een voormalig vriendinnetje van Gell. Die beweerden dat ze hem op 3 april 1995 de trekker zagen overhalen. De twee meisjes hebben inmiddels schuld bekend en kregen in ruil voor hun bekentenis bijna tien jaar gevangenisstraf.

De aanklagers hielden een in het geheim opgenomen telefoongesprek achter waarin een van de twee meisjes zwijgt wanneer haar vriendje haar tot tweemaal toe vraagt of Gell de man daadwerkelijk vermoordde. Ook werden meer dan tien getuigenissen achtergehouden van mensen die het slachtoffer na 3 april nog gezien hebben. Gell was na die dag niet in North Carolina of bevond zich in een cel wegens autodiefstal.

Gell werd meteen na de uitspraak vrijgelaten. De zaak heeft het debat over een moratorium op executies in North Carolina opnieuw aangewakkerd. Vorig jaar keurde de senaat van de staat een wet voor een moratorium goed, maar het Huis van Afgevaardigden heeft vooralsnog niets met die wet gedaan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig