BASF-labo Ludwigshafen
epa
MÜNCHEN -- De Europese Unie zal in de loop van de week de Duitse chemiereus BASF een boete opleggen van meer dan twee miljard frank (50 miljoen euro) wegens verboden prijsafspraken bij vitaminen, zo schrijft het Duitse blad Focus .

Naast het bedrijf uit Ludwigshafen zijn 12 andere ondernemingen uit de chemische en farmaceutische sector bij de kartelvorming betrokken.

Deskundigen gaan er van uit, dat ook Merck en Hoffmann-La Roche door Europees commisaris voor concurrentie Mario Monti ,,wegens het vitaminekartel tot miljoenenboetes (bedoeld wordt: in Deutschmark, nvdr) zullen veroordeeld worden'', aldus het in München gevestigde blad.

BASF is niet aan zijn proefstuk toe. Sinds september 1999 heeft de Duitse chemiereus in de VS en Canada wegens ongeoorloofde prijsafspraken reeds voor ongeveer 26 miljard frank (650 miljoen euro) aan boetes moeten ophoesten.

Voor Monti staat vast, dat de bedrijven ,,jarenlang de wereldmarkt voor vitamines onder elkaar hebben verdeeld. Klanten betaalden wegens de afgesproken en kunstmatig hoog gehouden prijzen talrijke miljarden (mark) te veel''.