HEEMSTEDE -- De Nederlandse auteur René Appel heeft voor zijn boek 'Zinloos Geweld' de Gouden Strop gewonnen, de sinds 1986 jaarlijks toegekende prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Dat heeft de organisatie zaterdagavond op het Nationale Detective Festival in Heemstede bekendgemaakt.

In 'Zinloos Geweld' wordt een man geconfronteerd met het kind van een voormalige geliefde. Het boek was voor zowel de vakjury als het publiek de winnaar. Het publiek kon dit jaar voor het eerst via media, in boekwinkels, bibliotheken en scholen over het spannendste boek meebeslissen.

Appel ontving voor zijn thriller behalve de Gouden Strop en een bedrag van 25.000 gulden (457.000 frank, 11.400 euro) ondersteuning om zijn boek in het buitenland te promoten.

De eerste winnaar van de Gouden Strop, een organisatie van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), was Jef Geeraerts, die in 1986 werd bekroond voor zijn 'De zaak Alzheimer'. De Antwerpse thrillerschrijver Bob Mendes won de Gouden Strop tweemaal: voor 'Kracht van het Vuur' en voor 'Vergelding'. Andere bekende namen die de lijst van Strop-winnaars sieren zijn Maarten 't Hart ('Het woeden der gehele wereld') en Tim Krabbe ('Vertraging').