HILVERSUM -- De Nederlandse staatssecretaris van cultuur, Rick Van der Ploeg, betreurt het zeer dat de Prijs der Nederlandse Letteren niet door koning Albert II wordt uitgereikt aan de Nederlandse, in België wonende schrijver Gerard Reve.

De prijsuitreiking, die woensdag op het koninklijk paleis had moeten plaatsvinden, is geschrapt omdat Reve's partner Joop Schafthuizen in België verdacht wordt van ontucht met een minderjarige jongen.

Van der Ploeg zei zondag voor Radio 1 in Hilversum dat hij hoopt dat de komende dagen alsnog een oplossing wordt gevonden die recht doet aan ,,de grote betekenis van Reve als een van de grootste Nederlandse schrijvers''. Volgens de bewindsman heeft hij daarover contact met zijn Vlaamse ambtgenoot Bert Anciaux.

Van der Ploeg benadrukte echter ook, dat de prijsuitreiking ,,een Belgische aangelegenheid is'' en dat hij begrip heeft voor de Belgische gevoeligheid in deze kwestie na de affaire-Dutroux. De Nederlandse politicus zei verder dat hij zich niet kan voorstellen dat koningin Beatrix een dergelijke prijsuitreiking onder dezelfde omstandigheden ook zou weigeren.

Van der Ploeg reageerde vandaag op opmerkingen van het D66-Tweede-Kamerlid Boris Dittrich die de staatssecretaris in het televisieprogramma 'Buitenhof' opriep zich van Anciaux te distantiëren. Dittrich vindt het in strijd met de normen van de rechtstaat dat Reve wordt gestraft voor een verdenking tegen zijn partner.