JERUZALEM -- De burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, heeft premier Guy Verhofstadt vandaag ,,een schurk'' genoemd en de Israëlische regeringsleider Ariel Sharon opgeroepen om de Belgische premier niet te ontmoeten. ,,Het is een schurk en Sharon moet weigeren hem te ontmoeten'', verklaarde Olmert op de Israëlische overheidsradio over Verhofstadt, die momenteel in Israël een Europese delegatie leidt.

Onder het mom van humanitair recht ,,is in België een campagne aan de gang die fel anti-Israëlisch is en naar antisemitisme riekt'', zei Olmert, een prominent lid van de rechtse Likoed-partij van Sharon. De burgemeester gaf daarmee uiting aan de bitterheid bij de Israëlische autoriteiten over de Europeanen en met name de Belgen. In België hebben overlevenden van de slachtpartijen in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Sabra en Shatila klacht bij het gerecht ingediend tegen Sharon.

,,De Europese Unie kan geen actievere rol in de vredesonderhandelingen spelen door haar onevenwichtige stellingnames die ten koste van de Israëliërs naar de Arabieren overhellen'', zei een hoge functionaris, die anoniem wou blijven, zaterdag aan het Franse persagentschap AFP .


Peres
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei daarover vandaag op de Israëlisch radio : ,,Ik begrijp de zin van dergelijke uitspraken niet. Het komt erop neer de Europeanen in het kamp van de Palestijnen te duwen.''.