JERUZALEM/BRUSSEL -- De procureur-generaal van Israël, Elyakim Rubinstein, heeft beslist een groep joden te steunen die bij het Belgische gerecht klacht wegens oorlogsmisdaden wil indienen tegen de Palestijnse leider Yasser Arafat, zo heeft de krant Haaretz vandaag gemeld.

Volgens de krant heeft Rubinstein documenten van het ministerie van Defensie opgevraagd om een dossier dat door een groep Belgische joden voorbereid wordt, te staven.

De joden zijn bewijzen aan het verzamelen over de vermeende rol van Arafat in de moord op elf Israëlische atleten op de Olympische Spelen van München in 1972 en de moord op een Amerikaanse jood bij de kaping van het schip Achille Lauro op de Middellandse Zee in 1985.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie ontkende het bericht niet, maar zei dat de Israëlische Staat geen betrokken partij was in de klacht.

Krachtens een wet van 1993 en een wijziging ervan in 1999 kunnen misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord die om het even waar gepleegd werden, in België aangeklaagd worden.

Het Brusselse gerecht startte in juni een onderzoek tegen de Israëlische eerste minister Ariël Sharon voor zijn vermeende betrokkenheid bij de slachtpartij in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Sabra en Shatila in Libanon in september 1982. Aanleiding was een klacht van 23 burgerlijke partijen. Het onderzoek werd opgeschort in afwachting van een het oordeel van de kamer van inbeschuldigingstelling over de vraag of het Belgische gerecht wel degelijk bevoegd is in deze zaak.