JERUZALEM - Palestijnen hebben vanmorgen opnieuw mortieraanvallen uitgevoerd op Israëlische doelen. In de joodse nederzetting Gadid in de Gazastrook kwam een mortiergranaat tussen kassen terecht. Vanmorgen vroeg waren er al beschietingen bij Nir Am, een dorp net buiten Gaza, en de joodse nederzetting Netzer Hazani. Niemand raakte gewond.
De Islamitische Jihad eist in een boodschap aan The Associated Press de verantwoordelijkheid voor de eerste twee mortieraanvallen op. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn Israëlische tanks Palestijns gebied binnengetrokken, maar vertrokken zij weer na een kwartier.

Ook gisteren trokken Israëlische militaire eenheden zijn de Gazastrook in. Onder dekking van tanks verwoestten bulldozers van het Israëlische leger enkele groentekassen in het vluchtelingenkamp Rafah. Elders in de Gazastrook raakten vier Palestijnen gewond toen Israëlische militairen het vuur openden op een huis in Khan Yunis van waaruit zij zouden zijn beschoten.
Defensieve stap

Israëlische militairen zijn deze maand al twaalf keer Palestijnse gebieden binnengegaan. Israël trekt zich niets aan van de scherpe internationale kritiek op zijn optreden. Het leger heeft zijn militairen nu ook gemachtigd om in Palestijnse gebieden posities te kiezen ,,zolang als nodig is''. Israël spreekt van een ,,defensieve stap'' ter bescherming van de 6.500 joodse kolonisten in enclaves in Gaza, waar een miljoen Palestijnen wonen.