NEW YORK - VN-Veiligheidsraadsleden China en Rusland hebben terughoudend gereageerd op het Britse voorstel om de sancties tegen Irak gedeeltelijk op te heffen. Irak zelf wijst het voorstel resoluut af.
Groot-Brittannië had woensdag verklaard dat het positieve reacties op zijn voorstel had gekregen van Frankrijk, Rusland en China. Maar in het openbaar zijn Rusland en China veel terughoudender.

Rusland, China en Frankrijk zijn in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vaak verdedigers van Irak. Hun steun voor het Britse voorstel, dat ook door de Verenigde Staten wordt onderschreven, is cruciaal.

Irak tegen het voorstel

Irak is tegen het voorstel omdat het alleen het embargo op civiele goederen opheft, en niet dat op militaire goederen. Groot-Brittannië wil de Iraakse import nog steeds onder het olie-voor-voedselprogramma laten vallen, zodat de VN er toezicht op kunnen houden.

Het Russische persbureau ITAR-Tass wist te melden dat de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Tariq Aziz, Moskou heeft gevraagd om tegen het Brits-Amerikaanse voorstel te stemmen. Moskou kon dat bericht niet bevestigen.

De sancties werden in 1990 ingesteld na de Iraakse invasie in Koeweit.