BRUSSEL - De federale politie wenst niet te reageren op het feit dat de familie van Sémira Adamu ook klacht willen indienen tegen vier bevelvoerende rijkswachters. De federale politie wacht de afwikkeling van de gerechtelijke procedure af alvorens de zaak tuchtrechterlijk te onderzoeken.
,,Wij kunnen enkel betreuren dat de zaak zo lang aansleept. Het is allemaal heel triest vooral voor de familie van het slachtoffer'', zegt woordvoerster van de federale politie Els Cleemput.

,,Vermits de zaak het voorwerp uitmaakt van een rechtszaak, wachten wij de afwikkeling op dat niveau af om welk tuchtonderzoek dan ook op te starten. De drie agenten (voorheen rijkswachters nvdr) die reeds voor de raadkamer moesten verschijnen, zijn een tijdje geschorst geweest. Maar een schorsing is ook geen tuchtrechterlijke maatregel. Bij mijn weten zijn twee van de drie ondertussen weer aan de slag.''

Ook tegen de vier bevelhebbende rijkswachters tegen wie vandaag voor de Brusselse raadkamer klacht ingediend zal worden, is voor zover Els Cleemput bekend in het verleden geen schorsing of tuchtrechterlijke maategel genomen. Het gaat om toenmalig kolonel Luc Tempels, kapitein Marc V., een adjudant en een rijkswachter die de repatriëring met de videocamera filmde.

Het feit dat het drama met Sémira Adamu gefilmd werd, mag eigenaardig lijken maar resulteert uit een algemene maatregel die de rijkswacht toen had genomen. ,,Alle repatriëringen werden gefilmd. Sommige asielzoekers kloegen erover dat ze op één of andere manier geslagen werden. Dat kon dan dank zij de video-opname eenvoudig nagetrokken worden'', legt Cleemput uit.