NEW YORK/BERN/MOSKOU - De politie in New York heeft oud-Kremlin-topman Pavel Borodin gearresteerd. Dat gebeurde op verzoek van de Zwitserse justitie, die om uitlevering gaat vragen. Borodin wordt ervan verdacht ongeveer 25 miljoen dollar (1,07 miljard frank) zwart geld te hebben witgewassen en smeergeld te hebben aangenomen van de Zwitserse firma Mabetex. Hij wordt vandaag voorgeleid.
Borodin werd aangehouden nadat hij was gearriveerd op Kennedy Airport. Hij was naar de VS gereisd omdat hij een uitnodiging had gekregen om zaterdag de inauguratie van George W. Bush als president bij te wonen, meldde het persbureau Itar-Tass. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels de Amerikaanse ambassadeur in Moskou ontboden om officieel protest aan te tekenen tegen de arrestatie. Moskou eist de onmiddellijke vrijlating van Borodin.

Bern vaardigde vorig jaar een internationaal arrestatiebevel uit tegen Borodin, die onder president Boris Jeltsin chef was van de financiële staf van het Kremlin. In die hoedanigheid beheerde hij het enorme vastgoedbezit van het Kremlin. Hij zou zich door de Zwitserse firma vorstelijk hebben laten betalen voor de uitvoering van renovatieprojecten in Moskou.

Borodin heeft steeds volgehouden dat hij niets verkeerds heeft gedaan. De Russische justitie staakte het onderzoek in de zaak vorig jaar, maar Zwitserland zette door. Behalve Borodin heeft de Zwitserse justitie nog vier personen aangeklaagd.

Toen Vladimir Poetin vorig jaar president van Rusland werd, kreeg Borodin een andere functie. Hij staat nu aan de leiding van een speciale commissie die zich bezighoudt met de vorming van de federatie van Rusland en Belarus (Wit-Rusland).