EREZ -- Ongeveer 1.500 Palestijnen hebben vanmorgen de grenspost afgesloten waar inwoners van de Gazastrook langs moeten om naar hun werk in Israël te gaan. Zij protesteerden daarmee tegen een verscherping van de toch al zeer strenge veiligheidsmaatregelen die Israël daar doorvoert en die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de dood van één van hen.
Uren voor zonsopgang blokkeerden honderden Palestijnen de weg naar de grensovergang met betonblokken, om voor een dag een staking van het werk in Israël te forceren. ,,Erez is de controlepost van de dood'', riepen zij. ,,Ik ben een arbeider en heb het recht om te leven.''

Palestijnse ziekenhuismedewerkers beweerden aanvankelijk dat de 41-jarige Palestijnse arbeider die gisteren overleed terwijl hij in de rij stond voor de grensovergang Erez, was gestikt in het gedrang bij de grensovergang, maar dat wilden ze later niet bevestigen. Het Israëlische leger zegt dat de man is bezweken aan een hartaanval.

De veiligheidsmaatregelen bij Erez, waar de meesten van de 19.000 Palestijnen met een werkvergunning langs moeten, zijn aanzienlijk verhoogd sinds een Palestijnse vrouw zich daar op 14 januari opblies en vier Israëlische soldaten mee de dood innam. De arbeiders moeten sindsdien uren in de rij staan, waarbij zij met de ene hand hun pas in de lucht moeten steken en met de andere hand hun shirt omhoog houden om te laten zien dat zij geen gordel met explosieven om hebben.

De Palestijnen klagen dat er nog maar zo weinigen van hen de grens over komen dat zij hun baan kwijt dreigen te raken -- een angstaanjagend vooruitzicht in de economisch kansloze kuststreek.