PARIJS - De Franse bank Crédit Lyonnais heeft ingestemd met een fusie-aanbod van branchegenoot Crédit Agricole. De overnemende bank telt ongeveer 19,5 miljard euro neer voor haar branchegenoot. De overnamesom bestaat voor tweederde uit contanten, de rest wordt betaald met aandelen.
Zondag werd duidelijk dat CL op de toenaderingspogingen van Credit Agricole zou ingaan. Het bod komt neer op 56 euro per aandeel. De slotkoers van CL van vrijdag bedroeg 52,75 euro. Het aandeel Credit Agricole noteerde toen 15,15 euro.

Crédit Lyonnais (CL) was kort geleden inzet geworden van een strijd tussen Crédit Agricole en een andere bank, BNP Paribas. Deze laatste bank had haar aandelenbelang in CL recent al uitgebreid van 5 naar 16 procent. Crédit Agricole bezit ruim 17 procent van de aandelen.

Crédit Lyonnais, opgericht in 1863, is in grootte de zesde bank van Frankrijk. De bank heeft 30.000 werknemers in dienst en 1800 kantoren. Slechte investeringen in onroerend goed en een mislukt avontuur met de filmstudio's van Metro-Goldwyn-Mayer brachten Crédit Lyonnais in de jaren '90 op de rand van een faillissement. De Franse overheid wierp zich uiteindelijk op als redder en privatiseerde Crédit Lyonnais korte tijd later (1999).