WASHINGTON - De voormalige vice-president Al Gore heeft besloten zich bij de presidentsverkiezingen van 2004 niet kandidaat te stellen voor de hoogste post in het Witte Huis.
Gore, die twee jaar geleden bijna de verkiezingen won, was de meest voor de hand liggende Democratische kandidaat voor het presidentschap. De bekendmaking dat hij zich niet kandidaat zal stellen betekent dat andere politici in het Democratische kamp de kans krijgen zich op te werpen als alternatief voor de Republikeinse kandidaat, naar wordt aangenomen zittend president Georg W. Bush.

Democraten die zouden overwegen zich kandidaat te stellen zijn onder anderen de gouverneur van Vermont Howard Dean, een senator uit Massachusetts John Kerry, de Democratische leider van de Senaat Tom Daschle, een afgevaardigde uit Missouri Dick Gephardt en een senator uit North Carolina John Edwards. Ook Joe Lieberman, een senator uit Connecticut die in 2000 Gore's kandidaat voor het vice-presidentschap was, zou wel zin hebben in het presidentschap.

Gore verdween na de verkiezingen, die hij na een uitgebreide hertelling met 500 stemmen in Florida verloor, bijna een jaar uit de publiciteit. Hij zei dat Bush de kans verdiende zijn presidentschap te beginnen zonder kritiek van zijn rivaal uit de verkiezingen. Net toen Gore zich weer in het openbaar vertoonde, werden op 11 september de terreuraanslagen gepleegd die het politieke toneel volledig ten gunste van zittend president Bush zouden veranderen.

Sinds hij weer aan politiek deed gaf Gore zijn mening over vraagstukken als Irak, gezondheidszorg en economie. Gore voerde het afgelopen jaar herhaaldelijk campagne voor Democratische kandidaten. Ondertussen liet hij zich wisselend uit over een mogelijke kandidatuur voor het presidentschap. Veel Democratische activisten hadden bezwaren tegen een nieuwe kandidatuur van Gore en wezen op de verknoeide kansen in de campagne van 2000, toen Gore kon profiteren van zijn vice presidentschap en een goed draaiende economie.