WASHINGTON - De president van Irak, Saddam Hoessein, rekent op de tijd en het Iraakse volk om het hoofd te bieden aan een eventuele Brits-Amerikaanse militaire interventie. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post .
Volgens het dagblad bracht de Iraakse leider zijn strategie vorige maand, nog voor de stemming van resolutie 1441 door de VN-veiligheidsraad, ter sprake in een gesprek met een journalist van het Egyptische weekblad van de oppositie Al-Usbou. De Washington Post benadrukt dat dit het eerste interview van Saddam Hoessein in meer dan tien jaar is.

,,De tijd werkt voor ons'', benadrukte de Iraakse leider, die uitlegde hoe hij de internationale publieke opinie kan gebruiken om de Amerikaanse interventieplannen te vertragen.

Dat verklaart zonder twijfel de plotselinge politieke ommekeer van Saddam Hoessein in verband met de VN-wapeninspecties. Het verklaart ook de opvallende initiatieven zoals de beslissing tot amnestie voor Iraakse gevangenen of het aanbieden van excuses aan Koeweit voor de invasie in 1990.

Amerikaanse strategen durven erop wedden dat de bevolking van Irak een grote bondgenoot kan worden eens de militaire interventie is gestart.

Helemaal niet, antwoordt de Iraakse leider volgens de Washington Post. ,,We zullen de oorlog geen simpele gezondheidswandeling voor de Amerikaanse en Britse soldaten laten worden'', zei hij. ,,De grond vecht altijd aan de kant van zijn eigenaars'', voegde hij eraan toe.