SEOUL - De VS proberen de levering van voedselhulp aan Noord-Korea tegen te houden, sinds dat land vorige week bekendmaakte dat het een in 1994 gesloten kernreactor weer in gebruik neemt. Dat heeft een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.
,,De Verenigde Staten hebben tot nu toe gezegd dat hulp aan Noord-Korea losstaat van de nucleaire kwestie'', aldus de woordvoerder, ,,maar zelfs vertegenwoordigers van de regering zeggen openlijk dat van hulp geen sprake kan zijn tenzij Noord-Korea onredelijke eisen inwilligt zoals dat het hele land moet worden opengesteld.''

Eerder deze maand zeiden de VS dat ze toekomstige voedselhulp aan Noord-Korea af zullen laten hangen van de bereidheid van dat land om internationale waarnemers te laten toezien op de distributie van die hulp. Dit naar aanleiding van de klacht van buitenlandse hulpverleners dat ze uit grote delen van het land worden geweerd.

De verdenking bestaat dat voor de bevolking bedoelde voedselhulp bij het leger terechtkomt. De Amerikanen verzekeren echter dat ze de levering van voedselhulp niet laten afhangen van de nucleaire kwestie. Noord-Korea is sinds 1995 afhankelijk van buitenlandse voedselhulp. De VS leveren hun hulp via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Afgelopen week maakte Noord-Korea bekend dat het een kernreactor die het in 1994 op grond van een akkoord met de VS sloot met onmiddellijke ingang weer in gebruik nam. Dat zou noodzakelijk zijn omdat het land te kampen heeft met een acuut energietekort, doordat de VS hun olieleveringen aan het land hebben opgeschort. De kernreactor werd in het begin van de jaren '90 gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens.

De VS zetten de olieleveringen stop nadat Noord-Korea het bestaan van een nieuw nucleair programma had onthuld.