TOKYO - De Aziatische beurzen openden de week allemaal met stevige winst. De beurzen trokken zich op aan de sterke stijging van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq vrijdag. Die steeg toen liefst 8 procent, in procenten de op een na sterkste groei tot nu toe.
Op de beurs van Tokio steeg de Nikkei-index met 182,01 punten (1,2 procent) tot 15.512,32. Zoals wel vaker was de grootste winst weggelegd voor de effectenbeurs van Zuid-Korea. Daar steeg het koersgemiddelde met 4,9 procent. Hongkong begon 4 procent hoger, maar had daar rond het middaguur wel wat van ingeleverd. De stijging lag toen op 2,6 procent. In Australië stegen de koersen met bijna 2 procent.

De analisten wilden nog niet zo ver gaan dat ze nu een aanhoudende stijging van de koersen voorzien. Daarvoor zijn er nog te veel onzekerheden. Zo moeten nog veel Amerikaanse bedrijven hun kwartaalcijfers bekendmaken en zijn de olieprijzen nog steeds hoog. Die prijzen daalden in het weekeinde wel, nu met de ontmoeting van Arafat en Barak in het zicht de ergste druk van de ketel lijkt in het Midden-Oosten.