LJUBLJANA - De centrumlinkse Liberaal-Democraten van oud-premier Janez Drnovsek hebben de parlementsverkiezingen in Slovenië gewonnen. Nadat 85 procent van de stemmen was geteld bleek dat de Liberaal-Democraten 35,6 procent van de kiezers achter zich hadden gekregen.
Drnovsek was jarenlang regeringsleider totdat zijn coalitie een half jaar geleden door interne strijd ten val kwam. Bij de vorige parlementsverkiezingen van 1996 had de partij van Drnovsek 27 procent van de stemmen. De ruime overwinning voor de Liberaal-Democraten, die van tevoren was verwacht, stelt Drnovsek in staat met een of meer andere partijen een nieuwe regering te vormen.

De twee partijen die de centrumrechtse coalitie van zittend premier Adrej Bajuk vormen kwamen samen niet verder dan 24 procent van de stemmen, meldde de kiescommissie. De ex-communistische Verenigde Lijst van Sociaal-Democraten kreeg 12 procent van de stemmen.

Ongeveer 65 procent van de 1,5 miljoen kiesgerechtigden bracht een stem uit. De definitieve uitslag wordt vrijdag bekendgemaakt.

Aangenomen wordt dat de uitslag niet van invloed is op de pro-westerse koers die Slovenie nu vaart. Slovenië behoort tot de Midden- en Oost-Europese landen die als eerste in aanmerking komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO.