LONDEN - De Britse minister voor Noord-Ierland en oud-bewindsman op Handel en Industrie, Peter Mandelson, is volgens Britse krantenberichten opnieuw in opspraak gekomen door een omstreden lening voor de aankoop van een luxe woning. De geldschieter heeft Mandelson ervan beschuldigd te hebben gelogen over hoe de lening tot stand kwam.
Geoffrey Robinson, die als geldverstrekker twee jaar geleden het veld moest ruimen als minister van Economische Zaken, zegt dat Mandelson om de lening heeft gevraagd. Robinson zou hem niet hebben aangeboden. De onthulling leidde gisteren in het Lagerhuis tot de eis een nieuw onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van de oud-minister voor Noord-Ierland.

Mandelson kreeg de lening van 373.000 pond in 1996. Met het geld kocht hij een huis in de luxueuze wijk Notting Hill in het westen van Londen. Hij verzweeg de lening tegen zeer zachte voorwaarden echter voor de belastingen en voor premier Tony Blair. Het kostte hem zijn baan als minister van Handel en Industrie.

De Conservatieven eisen dat er een onderzoek komt naar de tegenstrijdige uitspraken van de twee. ,,Als Peter Mandelson heeft gelogen moet hij zijn ontlag indienen'', aldus de schaduwminister van Industrie, David Heathcoat-Amory.