PEKING - China heeft Taiwan opnieuw voor de keuze gesteld te onderhandelen over een aansluiting bij de Volksrepubliek of een gewelddadige hereniging te riskeren. Dat staat in een vandaag openbaar gemaakt regeringsrapport over de situatie van de Chinese strijdkrachten. Taiwan scheidde zich in 1949 van China af. Sindsdien beschouwt Peking het eiland als een afvallige provincie.
Volgens het verslag zou elke stap van Taiwan in de richting van onafhankelijkheid een ,,oorlog provoceren''. China wil er echter alles aan doen ,,een vreedzame hereniging te bereiken''.

Taiwans nieuwe president Chen Shui-biang zegt vandaag in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel gezegd dat hij verzoening met Peking nastreeft. Een Taiwanese werkgroep zal volgens hem ,,binnenkort concrete voorstellen voor de hereniging presenteren''.

Voorwaarde voor een toenadering tussen beide landen is wel dat de ,,de wil van 23 miljoen Taiwanezen wordt gerespecteerd'' en dat ,,de principes van gelijkheid en democratie worden gewaarborgd'', aldus president Chen in Der Spiegel.

De Chinese strijdkrachten houden op dit moment uitgebreide oefeningen. Het regeringsrapport meldt dat het land dit jaar ongeveer 671,5 miljard frank uitgeeft aan defensie. Dat is ongeveer 5 procent van het bedrag dat de VS spendeert aan zijn leger.