LONDEN - Cannabis kan net zo verslavend werken als harddrugs zoals cocaïne en heroïne. Dat heeft onderzoek door Amerikaanse wetenschappers uitgewezen. Een en ander staat vandaag in de Britse krant The Times.
De studie, betaald door het Amerikaanse Nationale Instituut tegen Drugsmisbruik, heeft voor het eerst uitgewezen dat testapen verslaafd kunnen raken aan het middel. Volgens onderzoeksleider Steven Goldberg van het instituut in Baltimore konden apen aangezet worden zichzelf doses Tetrahydrocannabinol (THC), het werkzame middel in cannabis, toe te dienen.

Het zelf toedienen van een middel geldt als standaardtest voor potentieel verslavende middelen en heeft in het verleden de verslavende werking van middelen als cocaïne, heroïne en nicotine aangetoond. Nooit eerder zijn wetenschappers erin geslaagd een 'positief' resultaat met cannabis te bereiken.

De apen in tests konden zichzelf THC toedienen door tien keer op een hendel te drukken. De dieren namen gemiddeld dertig doses van drie mg per uur tot zich. Naarmate de doses werden vergroot, bleken de dieren steeds liever het middel tot zich te nemen.